Valpar


Valpar beräknas slutet av oktober

Hjärterdams Vintersaga, "Saga" är parad och vi håller tummarna för valpar i oktober 
Hanen heter Tollarbos Malliga Yes, "Yes". En mycket fin hane som jag är glad över att få använda. 

 
Saga & Yes

Om Saga

Saga är godkänd specialsökshund åt Securitas tillsammans med sin fodervärd Annika. 
Matte Annika berättar mer om Saga; 

❤ mitt Lyckopiller❤ Jag behövde en till Specialsökhund till jobbet, kontaktade Fredde (Hjärterdams Kennel) åkte ner till honom, tog med Saga till ett ställe i Borås där dom tränar räddningshundar. Jag testade henne i milö, arbets/samarbetsvilja. Hon var helt fantastisk! Förstod direkt vad jag ville, otroligt modig i konstig miljö, & hon sökte /letade upp föremål som jag gömt, på alla möjliga konstiga ställen & kom tillbaka med dom till mig, som om att vi varit ett team sedan länge! Hon fick absolut följa med mig hem. Det var slutet på April -20, precis innan hennes 2års dag.. Mitten på Mars- 21, gjorde vi vårat arbetsprov på jobbet för specialsök NDD, Saga & jag fick godkänt, nu var vi ett team på riktigt. Vi har provat på både lydnad & hämta fåglar i skogen, Saga ställer upp på allt, lättlärd, fokuserad & med fart, men mitt fokus har ju legat i att träna specialsök med jobbet. Under sommaren då jag gått på kryckor, har min tränare på Securitas lånat Saga för träning & hon jobbar lika bra med honom. Några beskrivande ord om saga: Positiv, glad, social, gosig, modig, söt, snäll, snabb, tuff, hungrig, bra av& på knapp med skinn på näsan. ❤

Läs gärna mer om Saga på Rasdata

Om Yes

Matte Ellionor berättar om Yes; Yes är, i mina ögon, en sådan hund man får ”once in a lifetime”. Han har är frisk och kry. Han har sedan valp varit viltspontan, har fin apporteringsförmåga och bra grepp. Han har apporterat, kråka, mås, duva, ripa, hare, and och gås mm.

 Yes är mjuk och förig men för den delen absolut inte mesig på något vis. Han vill göra rätt och älskar att arbeta, alltid glad och positiv. Trots att han gärna är med sin matte så har han inga problem att arbeta självständigt så som i söket (fågel). Han är tyst. Både i arbete men även i övrigt. Trots att han är väldigt mattekär så skulle han utan problem kunna köra med en annan förare, detta har vi testat på träning.

 Yes är och har alltid varit lättlärd och kvick så man bör tänka på hur man lägger upp träningen. Han liknar i många avseenden sin mor Nikita. Han älskar att jobba och ger aldrig upp. Han är lugn, sansad och fokuserad samtidigt som energin finns där!

 Han är lättbelönad både med social belöning, leksak och godis.


 

Vi har tävlat i lydnad, det har gått som på ”räls” och vi är nu i klass 3, där har vi inte startat än.

Han har 2st 1:a pris i nkl och 3st 2:a priser och ett 1:a pris i ökl (tollingjaktprov).

Yes har endast ställts ut på Tollarspecialen, inofficiell utställning (2019). Detta för att jag, matte, inte brinner lika mycket för den delen. Yes var då 15 mån, ställdes ut som junior och fick en 3:dje placering med mycket fin kritik.

Bortsett från träningen så är Yes en superhärlig och mysig familjehund, vi har två barn 15år och 9år som han gärna hänger med. Han har en på och en avknapp. Lugn inne men så fort de vankas en promenad eller träning är han fylld med energi. Mentalt väldigt stabil och trygg. Ute på promenad är han alltid lös, kommer med en gång på inkallning och springer aldrig fram till andra människor eller hundar. För det mesta så ”skvallrar han” genom att stanna upp och kolla på oss för att berätta att nu kommer det någon. Sommarhalvåret hänger han med i löpspåret och vintertid hänger vi i skidspåret, detta älskar han. Kelar gör han mer än gärna på kvällen i soffan men på dagtid och vid träning är han inte så intresserad av det. Vid träning är han heller inte intresserad av andra människor, han hälsar om de vill det men då har han mest fokus på mig. Bada gör han ofta och gärna, finns ingen sjö nära till hands så funkar lerpölar.

 Yes har inga problem med andra hundar, vare sig tik eller hane. Han är väldigt lyhörd även där, i möten med andra hundar.

 Yes är lugn och trygg samtidigt som han arbetsvillig och energisk.

Yes har även gjort BPH. 

Mer info om Yes finns att läsa på Rasdata

Gå gärna in på Yes instagram; @tollarbosmalligayes

Detta är en kombination som jag tror mycket på. Jag förväntar mig godmodiga och arbetssamma hundar och säljer endast valparna till familjer som planerar att träna (tävla) i någon gren. Ej enbart som aktiva sällskapshundar. 


Är du intresserad hör av dig till Fredrik Adelmo, ori66@hotmail.com.